Консульські та візові збори


Розмір консульського збору для громадян України, Російської Федерації, Албанії, Молдови, Черногорії, Македонії, Боснії і Герцеґовини, Сербії, Грузії становить 35 Євро, термін оформлення візи – десять календарних днів.
Для громадян інших країн розмір консульського збору становить 60 Євро.
Увага!
Громадяни України, які звільняються від сплати консульського збору згідно Угоди між Україною та ЄС про спрощення візового режиму:

Категорії осіб

Документ, необхідний для отримання права звільнення від консульського збору*


1.

Близькі родичі - члени подружжя, діти, батьки, дідусь та бабуся, внуки громадян України, які проживають легально на території країн-членів ЄС

- оригінал письмової заяви від запрошуючої особи

2.

Члени офіційних делегацій, які за офіційним запрошенням беруть участь в офіційних зустрічах, консультаціях, порадах, програмах обміну та подіях, що організовані міжурядовими організаціями на території однієї з країн ЄС а також члени національних та регіональних рад, судів, які не звільнені від візового режиму за цією Угодою

- лист українського органу, підтверджуючий факт, що заявник дійсно є членом делегації, яка перебуватиме на території однієї з сторін Угоди з метою участі у подіях, зазначених у запрошенні

3.

Учні, студенти, аспіранти, які їдуть з метою навчання

- письмова заява або підтвердження від приймаючої сторони (оригінал)

4.

Інваліди та їх супровід

- посвідчення інваліда

5.

Особи, які документально доводять необхідність поїздки з гуманітарних причин – термінове медичне лікування (їх супровід), відвідування похорон або важко хворих родичів

- у разі медичного лікування: офіційний документ, що підтверджує необхідність лікування в цьому медичному закладі та документ про достатню кількість фінансових засобів на оплату цього лікування, для супроводу- документ про необхідність такого супроводу;- у разі похоронних обрядів: свідоцтво про смерть та документ, що підтверджує родинний зв’язок заявника

6.

Учасники міжнародних спортивних змагань та їх супровід

- письмова заява від приймаючої організації: відповідних органів, національних спортивних федерацій та національних олімпійських комітетів країн-членів ЄС

7.

Учасники офіційних програм обміну, що організовані містами-партнерами та іншими офіційними установами

- письмова заява від відповідних керівників адміністрацій цих міст або офіційних установ

8.

Журналісти а також технічний супровід

- сертифікат або інший документ, виданий професійною спілкою та підтверджуючий, що особа дійсно є кваліфікованим журналістом;- документ, виданий роботодавцем, який підтверджує, що метою перебування є виконання роботи журналіста або професійного технічного супроводу

9.

Пенсіонери

- пенсійне посвідчення

10.

Водії міжнародних вантажних та пасажирських перевезників

- письмова заява від Асоціації міжнародних автомобільних перевізників України із зазначенням мети, тривалості, цільової країни та регулярності перевезень

11.

Члени екіпажу міжнародних залізничних перевезень

- письмова заява від залізничної компанії України із зазначенням мети, тривалості та регулярності перевезень

12.

Діти віком до 18 років та діти на утриманні до 21 року

- свідоцтво про народження; у випадку залежних від батьків осіб (напр., студенти): студентський квиток + копія, довідка з місця навчання

13.

Представники релігійних організацій

- письмова заява релігійної організації, зареєстрованої на території України з вказанням мети подорожі, тривалості та частоти планованих подорожей

14.

Представники вільних професій, які беруть участь в міжнародних виставах, конференціях, симпозіумах, семінарах та ін. подіях, організованих на території Словаччини

- запрошення від організатора з підтвердженням того, що заяв

ик бере участь в даному заході

15.

Заявники віком до 25 років (включно) які беруть участь в семінарах, конференціях, спортивних, культурних або навчальних програмах організованих неприбутковими організаціями

- запрошення від неприбуткової організації, підтвердження того, що заявник є членом неприбуткової української організації та офіційний документ про реєстрацію такої організації

16.

Представники громадських організацій, які подорожують з метою навчальних програм, семінарів, конференцій та в рамках обміну

- запрошення від громадської організації, підтвердження того, що заявник є членом громадської української організації та офіційний документ про реєстрацію такої організації

17.

Учасники офіціальних програм прикордонної співпраці Європейського Союзу, напр. в рамках налагодження еєвропейського сусідства та партнерства

- запрошення від організатора

* за умови наявності інших обов’язкових документів, потрібних для подання візової заяви
 

У виняткових випадках, коли заява подається за три дні до запланованої дати виїзду, для громадян України та Російської Федерації консульський збір може бути стягнутий у розмірі 70 Євро.
До уваги заявників!
Доводимо до Вашого відома, що з 1 січня 2012 р. вводиться консульський збір за подання апеляції на рішення щодо відмови/ ануляції/ відкликання візи – у розмірі 30 Євро.

 


  • Документи необхідні для подання візової заяви


    ІНФОРМАЦІЯ СТОСОВНО НОВОГО ВІЗОВОГО КОДЕКСУ ТА ПРАВИЛ ПОДАННЯ ДОКУМЕНТІВ ДЛЯ ОФОРМЛЕННЯ ШЕНГЕНСЬКОЇ ВІЗИ З 5 КВІТНЯ 2010 (ЗМІНИ ТА ОСНОВНІ УМОВИ)

    Головні вимоги щодо подання документів для отримання шенгенської візи
    При поданні візової заяви незалежно від мети перебування є ОБОВ'ЯЗКОВИМИ:

    • особиста присутність заявника старшого за 18 років;
    • дійсний проїзний документ (закордонний паспорт) + копія першої сторінки та копії всіх сторінок з шенгенськими візами, виданими протягом останніх трьох років, а також оригінали та копії всіх інших дійсних закордонних паспортів;
    • заповнена в системі EZOV візова анкета, яку потрібно роздрукувати та підписати; 
    • 1 нещодавно зробленa фотокарткa розміром 3x3,5 см;
    • оригінал національного загальногромадянського паспорта заявника + копії сторінок з відмітками;
    • оригінал документу, що підтверджує мету перебування;
    • документ про забезпечення житлом, якщо конкретна адреса перебування не вказана у запрошенні;
    • документи про фінансове забезпечення заявника;
    • документи про транспортне забезпечення (надається тільки для мети подорожі «туризм»);
    • оригінал + копія страхового полісу (з 5.04.2010 р. згідно нового візового кодексу, для оформлення візи із можливістю одного або двох вїздів заявникам необхідно мати медичне страхування, що покриває весь термін перебування у Шенгенському просторі + 15 днів з дня запланованого виїзду з Шенгенського простору (при цьому кількість застрахованих днів може відповідати запланованій). Приклад: Ви запланували подорож на 10 днів від 01.05.2010 до 10.05.2010, тоді дія страхового полісу має бути від 01.05.2010 до 25.05.2010, застрахованих днів - 10.)


  • Документи, що підтверджують мету перебування




    1. Організований туризм (подача акредитованими туристичними фірмами):
    • ваучер, виданий українською туристичною компанією, що є партнером словацької туристичної компанії та акредитована у Консульському відділі Посольства Словацької Республіки в Києві;
    • факсова копія ваучеру, виданого туристичною компанією Словацької Республіки із зазначенням обсягу проплачених послуг.

    2. Індивідуальний туризм:

    • ваучер або копія (скан або факс) підтвердження бронювання проживання безпосередньо з готелю з печаткою та підписом уповноваженої особи;
    • якщо печатки немає, в такому разі власник коттеджу/апартаментів засвідчує свій підпис нотаріально та надсилає заявнику оригінал цього підтвердження та ксерокопію документів про свою підприємницьку діяльність.

    Увага!!! Ваучери від будь-яких електронних туристичних порталів (наприклад: booking.com, hrs.com, venere.com, agoda.com, laterooms.com) не приймаються!!!

    У разі комбінованого туризму надається детальний план подорожі туристів.

    3. Приватне перебування:

    • запрошення із нотаріальним засвідченням підпису особи, яка запрошує або запрошення, видане відповідним відділенням імміграційної поліції Словаччини;
    • копія документу, ідентифікуючого запрошуючу особу - копія паспорту, громадянського по-свідчення (občiansky preukaz), у випадку, коли запрошує іноземець із дозволом на тимчасове/постійне проживання у Словаччині - копія дозволу на проживання,
    • якщо запрошуюча особа та заявник знаходяться у родинному зв'язку, необхідно надати копії метричних документів, які підтверджують цей зв'язок.


    4. Міжнародні конференції, симпозіуми, семінари, культурні та спортивні заходи:

    • запрошення від організатора заходу або запрошення, видане відповідним відділенням імміграційної поліції Словаччини;
    • офіційний лист відряджаючої організації з проханням оформити візу для свого співробітника.

    5. Бізнес:

    • оригінал запрошення від бізнес-партнера (особи чи товариства) з вказанням мети поїздки до Словаччини із нотаріальним засвідченням підпису особи, яка запрошує;
    • офіційний лист відряджаючої організації з проханням оформити візу для свого співробітника

    У разі необхідності оформлення візи, що дозволяє багаторазовий в’їзд, заявник має подати:

    • оригінал запрошення від бізнес-партнера (особи чи товариства) з вказанням мети поїздок до Словаччини та їх регулярності або запрошення, видане відповідним відділенням імміграційно поліції Словаччини;
    • офіційний лист від роботодавця з проханням оформити візу для свого співробітника та вказанням мети поїздок до Словаччини та їх регулярності;
    • копія діючого свідоцтва про реєстрацію української фірми;
    • копія витягу із торгового реєстру від словацького партнера, виданого протягом останніх 90 днів;
    • дійсний договір про співробітництво між словацьким та українським товариствами;

     
    6. Міжнародні перевезення (TIR, BUS):

    1) щодо тих перевізників, які входять до Асоціації міжнародних автомобільних перевізників України (АсМАП):

    • заява з АсМАП щодо оформлення візи.

    2) щодо всіх інших перевізників:

    • оригінал запрошення від словацького суб'єкту;
    • дійсний договір про співробітництво між словацьким та українським товариствами (при заяві на багато в'їздів);
    • офіційний лист від роботодавця з проханням оформити візу для свого співробітника та вказанням мети поїздок до Словаччини та їх регулярності;
    • копія документу про державну реєстрацію перевізника та копія діючої ліцензії української фірми;
    • інші документи при необхідності (копії посвідчення водія, технічного паспорту на автомобіль).


  • ВИМОГИ ДО ЗАПРОШЕННЯ (не залежить від мети перебування)




    1. Для запрошеної особи:

    1. Ім'я та прізвище за закордонним паспортом
    2. Дата народження
    3. Номер закордонного паспорту
    4. Громадянство
    5. Строк дії запрошення (від... до..., запланована кількість днів) та мета запрошення

    У випадку, коли запрошуюча особа забезпечує житлом, про це також необхідно вказати у запрошенні (адреса, на якій буде проживати запрошена особа)

    2. Для запрошуючої особи:

    • фізична особа: ім'я, прізвище, адреса, номери телефонів.
    • юридична особа: ім҆я, прізвище та посада особи, яка підписала запрошення, реєстраційний номер (IČO) на офіційному бланку, підпис, завірений печаткою юридичної особи.


  • Документи, що підтверджують фінансове забезпечення


    1. Підтвердження зайнятості та доходу, як доказ фінансових зв’язків з Україною:

    Наймані працівники:

    Довідка про заробітну плату за попередні шість місяців із підтвердженням посади, зазначенням дати початку працевлаштування та тривалості відпустки на період відсутності на робочому місці. (Довідка повинна містити П.І.Б. та посаду особи, яка підписала довідку, контактну та реєстраційну інформацію про підприємство)

    Приватні підприємці:

    Копія свідоцтва або виписки про реєстрацію ФОП

    Довідка з Податкової служби про дохід за останній квартал або довідка з банку

     

    Пенсіонери:

    Пенсійне посвідчення (копія)

    Або

    Довідка з пенсійного фонду

     

    Студенти:

    Довідка з місця навчання про те, що заявник є студентом на момент подачі заяви

    Або

    Довідка з місця навчання про те, що заявник є студентом на момент подачі заяви та отримує стипендію

     

    2. Підтвердження достатності фінансових засобів для покриття витрат, пов’язаних із поїздкою до країни-члена Шенгенської угоди:

    ВСІ ЗАЯВНИКИ повинні документально підтвердити наявність фінансових засобів, необхідних для покриття витрат, пов’язаних із запланованою поїздкою та поверненням до країни проживання,  в один із наступних способів:

    Власним коштом:

    Довідка з банку із підтвердженням достатності коштів на банківському рахунку або рух коштів на рахунку за останні три місяці

    Спонсорство:

    Нотаріальна заява про фінансування від третьої сторони/особи в Україні. До заяви про фінансування додається документальне підтвердження наявності у третьої сторони/особи достатніх фінансових засобів для надання такої поруки (довідка з банку)


  • Оформлення віз неповнолітнім дітям (особи до 18 років)




    Увага!

    Дитина може бути записана у паспорт батьків до 16 років. Після 16 років потрібно обов'язково оформити дитині власний паспорт - проїзний документ дитини. Приймаютья паспорти (як дорослі, так і дитячі) щонайменш з 2 вільними сторінками.
     

    Пакет документів на дитину є наступним:

    • Заповнена в системі EZOV візова анкета, яку потрібно роздрукувати. Заяву підписує один із батьків дитини;
    • Фотокартка;
    • Оригінал або копія документу, що підтверджує мету перебування;
    • Документ про забезпечення житлом, якщо це не вказано у запрошенні;
    • Свідоцтво про нарождення (оригінал та копія);
    • Копія фінансових документів одного з батьків (якщо їде без батьків – оригінали);
    • Транспортне забезпечення (надається для мети «туризм»);
    • Копія медичного страхового полісу (застраховані дати подорожі + 15 днів від дати повернення);
    • Копія закордонного паспорту (якщо дитина вписана – копія 1 сторінки, а також сторінки, де вона вписана, має фотокартку та всі шенгенські візи за останні три роки, якщо свій проїздний документ – копія 1 сторінки + всіх шенгенських віз за останні три роки).

     

    Якщо дитина віком до 16 років:

    • Подорожує з одним із батьків – копія дозволу на виїзд дитини закордон у супроводі іншого;
    • Якщо одного з батьків немає (помер, позбавлений батьківських прав, записаний згідно ст.135 сімейного кодексу України або ін.), надається копія відповідних документів;
    • Подорожує з третьою особою – копія дозволу на виїзд дитини закордон у супроводі цієї особи + копія візи цієї особи, якщо її заява не подається;
    • Копія перших сторінок громадянського паспорту батьків (якщо подорожує без батьків);

     

    Увага!
    Вищенаведені умови подачі документів є актуальними й для осіб, які є власниками посвідчення закордонного словака, або посвідчення Словака, що проживає за кордоном.

    Обов’язкове медичне страхування для подорожей у країни Шенгенської зони
    На підставі Рішення Ради ЄС 2004/17/EC, VISA 193/ COMIX 634, VISA 137/ COMIX 482 та співробітництва між консульськими установами у Києві. Для країн-членів можуть застосовуватися додаткові внутрішньодержавні нормативні вимоги.

    Умови і нормативні вимоги:
    Починаючи з 1 липня 2004 року усі громадяни, які подорожують до країн Шенгенської угоди на підставі віз повинні мати дійсний страховий медичний поліс для подорожей на весь період перебування у вищезгаданих країнах.

    Медичне страхування для подорожуючих має відповідати таким вимогам:

    • мінімальна сума покриття полісу медичного страхування – 30 000 Євро;
    • поліс медичного страхування має покривати територію всіх країн-членів Шенгенської угоди;

    для оформлення візи із можливістю одного або двох вїздів заявникам необхідно мати медичне страхування, що покриває весь термін перебування у Шенгенському просторі + 15 днів з дня запланованого виїзду з Шенгенського простору (при цьому кількість застрахованих днів може відповідати запланованій). Приклад: Ви запланували подорож на 10 днів від 01.05.2010 до 10.05.2010, тоді страховий поліс має бути від 01.05.2010 до 25.05.2010, застрахованих днів - 10.

    • для оформлення візи із можливістю багаторазових в’їздів достатньо мати страховий медичний поліс, що покриває період першої запланованої подорожі (у цьому разі заявники підписують заяву (є частиною візової заяви) про усвідомлення необхідності придбання полісу страхування на кожну подальшу подорож);
    • всі дані у полісі медичного страхування мають бути надруковані (виписані рукою не приймаються).
    • страховий медичний поліс для подорожей повинен бути придбаний у країні громадянства/ проживання заявника;
    • оригінал і копія полісу подається разом з візовою заявою.

    Заявникам слід переконатися в тому, що компанія-страхувальник поверне їм плату за поліс у разі відмови у візі, або у разі затримки прийняття рішення.
    Заявники повинні надавати оригінал дійсного полісу разом з копією. Копії або документи, що засвідчують замовлення полісу не приймаються.
    Заявники, які внесені до особистого, корпоративного або сімейного страхового медичного полісу поручителя/ запрошуючої сторони, повинні надати документи, що засвідчують його відповідність вимогам Шенгенської угоди.